5 tips om creatief met je opleiding- en motivatiebudget om te gaan

nov 7, 13 • Blog, Oplediing, Spelen, TeamdagReacties uitgeschakeld voor 5 tips om creatief met je opleiding- en motivatiebudget om te gaan

Als trainer hoor ik het dagelijks… opleidingsbudgetten, die ondanks de noodzaak toch teruggeschroefd worden. Dit zie je tevens met de motivatiebudgetten. Mooi is het dan om te zien, dat er al diverse bedrijven zijn, die zien dat je beide goed kunt combineren. Een leuke, inspirerende dag waarbij je ook nog echt iets leert van elkaar en over jezelf.  Andersom zie ik als trainer heel vaak dat bij belevenisvolle trainingen de scheidslijn tussen een training en een dag vol teamspirit heel dicht bij elkaar kan liggen en dat men na afloop ook bij je terugkomt omdat ze het als team zo’n toevoeging hebben gevonden.

Nu is natuurlijk nog niet iedereen op de hoogte van de mogelijkheden, die je hierin allemaal hebt, dus daarom heb ik de mogelijkheden en kansen maar even voor je op een rijtje gezet in 5 tips om creatief met je opleiding- en motivatiebudget om te gaan:

TIP 1 Pak een leerdoelstelling beet en maak deze leuk en inspirerend!

Kies een onderwerp uit waar je graag dieper op in wilt gaan met je team en ga met een trainer kijken hoe je dit om kunt zetten naar een inspirerende, leuke dag.

Bv Als je het hebt over gesprekstechnieken kan een training ‘Zakelijk’ Flirten uitkomst bieden. Op ludieke en speelse manier ben je met elkaar bezig om bepaalde basis technieken van verbale en non-verbale communicatie eigen te maken. Qua locatie kan je zelfs naar een plek gaan waar een sfeervolle bar de locatie is voor de oefeningen.

TIP 2 Leer jezelf en elkaar echt kennen….

Vraag je af wat je team dichter tot elkaar kan brengen en hoe je meer uit de kwaliteiten van elkaar kunt halen binnen een team. Het meer inzicht krijgen in wie je bent, maar ook hoe anderen naar je kijken kan ervoor zorgen dat je meer persoonlijk leiderschap kunt nemen. Maar ja wie ben en hoe wordt je gezien? Hiervoor zijn diverse werkmethoden beschikbaar van zeer diepgaand tot meer ludiek.

Bv Een mooie vorm hierin kan zijn het werken met een Personality Board. Hiermee ga je jezelf vormgeven dmv voorgeselecteerde foto’s die je inzicht geven in de keuzes die je maakt en je waarden. Anoniem ga je reageren op elkaar. Vervolgens komen er mooie en intieme gesprekken, waardoor je jezelf en anderen veel beter leert kennen en er tevens ruimte komt voor elkaar helpen en ondersteunen.

TIP 3 Kom op creatieve manier tot nieuwe kansen in bedrijfsvoering e.d.

Creativiteit komt vooral tot stand als mensen in een andere omgeving zijn, dan waarin ze heel rationeel moeten zijn. Omgeving bestaat hierin uit meerdere aspecten:

* Fysieke omgeving (voelt de omgeving ontspannen, vrij, of meer zakelijk)

* De gecreëerde situatie (is het een vergader of presentatie setting of meer een recreatieve setting)

* De gebruikte werkvorm (ben je vrij om buiten kaders te mogen denken en handelen, of moet er gepresteerd worden)

Het is per persoon heel verschillend hoe omgeving op je in kan werken en waar je je het meest fijn bij voelt. Wel is aangetoond, dat mensen doorgaans tot meer creativiteit komt als de omgeving je daarvoor uitdaagt. Hoe leuk kan het zijn om als je tot nieuwe ideeën wilt komen met je team dit te combineren met een training en/of teamdag?

Bv Trainingen over gedrag kunnen met hele speelse oefeningen heel makkelijk omgezet worden naar een teamdag. In de oefeningen kunnen vraagstukken over de toekomst van de organisatie verwerkt worden door middel van bv ludieke cases, maken presentaties, of creatieve brainstormsessies. Het mooiste hierbij is als de mensen niet doorhebben hoe serieus de content is voordat ze aan de slag gaan, maar na de vrolijke en speelse presentatie er ineens zeer serieus met hun ideeën omgegaan wordt. Dit geeft je team een enorme boost!  FISH! kan hierbij een mooi hulpmiddel zijn.

TIP 4 Combineer spel met een trainer

In een spel gebruiken mensen beide hersenhelften. Daarnaast is spel vaak een goede graadmeter voor gedrag. Niet voor niets wordt in veel bedrijven als bedrijfsuitje vaak gekozen voor een spelvorm. Om hierbij meer uit de leerdoelstellingen te halen is het een tip om voor de spellen ipv met een evenementenorganisatie te werken met spellen, die aangeboden worden door trainingsorganisaties, waarbij je ipv een spelbegeleider een trainer meekrijgt, die tussendoor interventies pleegt en mensen vragen stelt en aanspreekt op gedrag. Eventueel kan hierbij zelfs gewerkt worden met speelse trajecten vooraf en achteraf, waardoor de leerdoelstelling ook geborgd wordt.

Wij werken hierbij met oa  De Reis. Een spel wat elke keer anders is, doordat we de opbouw aanpassen aan de leerdoelstellingen en de organisatie. Dmv oa GPS en diverse opdrachten gaat men van start. Het leuke hierbij is dat rollen wisselen en men uitgedaagd wordt. Bij De Reis wordt na afloop dan ook echt een koppeling gemaakt met een trainingssessie, om het optimale uit De Reis te halen.

TIP 5 Praat samen over creatieve budgetkansen

Haak niet af bij het zien van een budget in een eerste voorstel. Ga in gesprek over het budget wat je wel hebt met een trainer. Vaak kom je samen tot creatieve oplossingen, die niet veel hoeven te kosten, maar wel voor een optimale beleving zorgen! Wij komen graag bij je langs om geheel vrijblijvend met je mee te denken en je van tips te voorzien: info@a-partmanagement.nl

Meer info over onze leerzame workshop kan je ook vinden op: A-part Events

Tags: , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.

Training, coaching & leerzame events

↓ More ↓